Geologická stezka zajímavostí G 042.
Sponzorem stezky je (třeba právě Vy)
Patronem stezky je (viz soutěž)
Hledáme sponzora této stezky, viz odkaz zde nahoře.
Bezpečnostní a další důležité informace o tomto webu.
Na této "Geostezce" najdete minerály, různé "kameny", skály a vše, co s mineralogií a geologií souvisí, všelijaké zajímavosti + posvátná a mystická místa, trošku ezoteriky, atd.
Břidlicové hrnce z údolí Valtellina v Itálii, tzv. "lavecc"
Údolí Valletina v severní Itálii se může pochlubit jistou zvláštností, která mezi veřejností není příliš známá, a přesto určitě stojí za pozornost. No, schválně, slyšeli jste někdy výraz břidlicový hrnec? V tomto údolí to je naprosto běžná věc, která zde zapustila kořeny již před cca 4 000 lety.
Nutno poznamenat že břidlicové hrnce již ale měly, i přes slavnou minulost (kdy se jejich skvělá pověst táhla po celé Římské říši jako dým z nějakého soptícího vulkánu) docela "na kahánku", protože v r. 1866 se s jejich výrobou přestalo, jelikož tento zdejší tradiční materiál vytlačily hliník a slitiny železa...
Okolní lomy na břidlici tak začaly chátrat a zarůstat vegetací a jak léta plynula, tak i paměť pamětníků nakonec neobsahovala o jejich poloze ani jediný záznam. Je to přitom speciální mastková břidlice Pietra Ollare, u které je známo jen několik ložisek na světě. Smutný osud...
Naštěstí dovednosti a znalosti předků nezůstaly lhostejné alespoň jednomu zdejšímu obyvateli jménem Roberto Luchinetti a tuto tradici opět obnovil. Obnášelo to samozřejmě pracně nejdříve prolézat okolní kopce a skály a hledat zarostlé lomy, kterých nakonec naštěstí objevil až několik set a kámen dopravit domů.
Doma nastala další fáze pátrání, protože bylo zapotřebí znovu "objevit" technologii, jak hrnce vytvořit, aby nepopraskaly, aby si uchovaly svoje zvláštní specifické vlastnosti, které jsou opravdu velice zajímavé, až podivuhodné...
V těchto hrncích se totiž dá vařit velice zdravě, není prý např. potřeba používat žádný tuk, navíc do sebe také "natáhnou" všechny škodliviny, na vaření se spotřebuje méně energie a pokud se v nich vařené maso uskladní pod pokličkou z téhož materiálu, dá se konzumovat i po dvou letech, pokud se v nich uskladní třeba sádlo, tak to prý vydrží v uzavřené nádobě až 50 let. Fíha...
No, jak jsem koupil, tak prodávám, ale jestli to je pravda, tak klobouk dolů. Pravda, ona i cena, cca 500 euro, od velkého rozšíření této znovuobjevené novinky leckterou hospodyňku odradí, ale stejně, ta Příroda je šikulka.
Jo, autor fotografií chce poslat pro povolení jejich užití e-mail se zavináčem, tak si ty fotky prohlédněte přes odkaz zde dole, já potom na schránku plnou spamu nejsem zvědavý a nahoru dám "hrnec" sice jen plechový, ale bez zvýšeného rizika.
Mastkové hrnce z Čech
U nás v Čechách se dříve prý vyráběly hrnce z mastku (viz obrázek suroviny), ale jak to vypadá, žádná velká sláva se za jejich výrobou, jako smrádek za uleželým syrečkem, již netáhne a u nás se asi o křísení tohoto starého řemesla nikdo zajímat nebude... Nebo snad někoho znáte?
Dobrou zprávou ovšem je, že když ne kamenné hrnce, tak alespoň máme někoho, kdo vyrábí kamenné hudební nástroje a nebudu daleko od pravdy, když napíši, že bez potravy duševní by jen plné hrnce žvance nebyly dostatečné... No, konec tlachání, zde je odkaz:
Kamenné housle, kytara, píšťala, mikrofon, reproduktor i loďka...
Externí odkazy:
Na obrázky břidlicových hrnců se podívejte sem: www.vincenzomartegani.com (italsky)
Zdroj textu: koreni.nova.cz
Stránka G 041 .......... Na začátek této stránky .......... Stránka G 043